Ankara'nın AHİM için önerdiği 3 yargıçtan ikisi, yetersiz bulundu

Haber Giriş : 01 Ekim 2007 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görev süresi dolan Türk yargıç Rıza Türmen'den boşalacak koltuk için Türkiye'nin önerdiği 3 adaydan ikisi yeterli bulunmadığı ve listenin Ankara'ya iade edildiği bildirildi.

ABHaber, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Hukuk Komisyonu alt komitesinin, adaylardan Prof. Dr. Arzu Oğuz ve Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ile yapılan mülakatta bu hukukçuların yeterli bulunmadığına hükmettiğini belirtti. Bunun üzerine Komisyon'un, AKPM Başkanlık Divanına listenin Ankara'ya geri gönderilmesini önerdiği, öneri kabul edilerek listenin Ankara'ya gönderilmesine karar verildiği kaydedildi.

Türkiye, aday olarak Brüksel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ruşen Ergeç, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, ve Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arzu Oğuz'u önermişti.

-KOMİSYON SADECE PROF. ERGEÇ'İ YETERLİ BULDU

ABHaber'e göre, Komisyon, 3 adaydan sadece Prof.Ruşen Ergeç'i yeterli olduğunu belirtti. Uç aday arasında bir seçim yapılabilmesinin zor olduğu adaylar arasında büyük eşitsizlik bulunduğu kaydedildi.

Türkiye'nin listesinde yer alan isimler öncelikle AKPM'nin AİHM yargıçlarının belirlenmesiyle ilgili komisyonunda mülakattan geçmişti. Kapalı şekilde gerçekleştirilen bu mülakat süreci Eylül'de tamamlanmıştı.

Mülakat sırasında adayların AİHM'de yargıç olarak görev yapmak için yeterli düzeye sahip olup olmadıkları belirlenmeye çalışıldığı ifade ediliyor.

Aday gösterilen yargıçların seçilebilmelerinde Avrupa hukuk sistemi ve insan hakları konusundaki yeterliliklerinin önemli rol oynadığı, mülakatı gerçekleştiren komisyonun yapacağı seçimin, ön karar niteliği taşıdığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber